Jak poprawić swój poziom cukru we krwi

422 milionów ludzi na świecie cierpi na cukrzycę. Większość z nic zmaga się z poważnymi wahaniami poziomu cukru we krwi, oraz ich wpływami na układ neurologiczny i układ krwionośny. Dzięki ćwiczeniom, odpowiedniemu pożywieniu i poszczeniu, możesz mieć swoje wartości pod kontrolą!

Czy to żelki, lukrecja czy czekolada - słodycze od dawna były podejrzewane o wywoływanie cukrzycy. Ale to niekoniecznie cukier powoduje cukrzycę. Jak wykazały obecnie badania, ogólnie niezdrowa dieta i otyłość zwiększają poziom cukru we krwi i powodują cukrzycę typu 2, insulinoniezależną. Nawet zdrowi, wysportowani dzieci i dorośli mogą wykształcić cukrzycę typu 1, która zazwyczaj jest spowodowana czynnikami genetycznymi.

Zwiększony poziom cukru we krwi i ryzyko wystąpienia cukrzycy mogą być mierzone za pomocą długoterminowej wartości poziomu cukru we krwi HbA1c. W tym artykule wytłumaczymy, czym jest ta wartość, i co możesz zrobić w przypadku hipoglikemii lub hiperglikemii.

Cukrzyca insulinoniezależna

Długoterminowa wartość poziomu cukru we krwi HbA1c jest szczególnie istotna dla osób, które cierpią na cukrzycę. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), cukrzyca insulinoniezależna jest jedną z najpowszechniejszych chorób, z około 422 milionami osób na świecie, żyjącymi z cukrzycą w 2014. Cukrzyca typu 2 jest szczególnie powszechna u osób w starszym wieku.

Aby naprawdę zrozumieć obraz kliniczny szeroko rozpowszechnionej choroby, cukrzycy, istotna jest zdolność do sklasyfikowania najważniejszych pojęć wokół tej choroby: trzustka, insulina, poziom cukru we krwi, cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2.

Co to jest insulina?

Trzustka wytwarza hormon insulinę. Reguluje on poziom cukru we krwi, czyli zawartość glukozy we krwi, i służy jako klucz. Otwiera błonę komórkową z zewnątrz, aby cukier z krwi mógł przedostać się do komórki i dostarczyć jej energii. Kiedy cukier dotrze do komórki, zawartość cukru we krwi obniża się[1].

Generalnie, insulina umożliwia cukrowi przedostanie się do komórek. W przypadku cukrzycy insulinoniezależnej, organizm nie może transportować cukru z krwi do komórek. Cukier (glukoza) kontynuuje krążenie we krwi, powodując wzrost poziomu cukru we krwi. Cukrzyca jest powodowana niedoborem insuliny lub insuliną niemożliwą do użycia. Istnieją trzy różne postacie:

  • Cukrzyca typu 1 - całkowity niedobór insuliny
  • Cukrzyca typu 2 - względny niedobór insuliny
  • Cukrzyca ciążowa - względny niedobór insuliny w czasie ciąży

Różnice między cukrzycą typu 1 i typu 2

W przypadku cukrzycy typu 1, trzustka nie produkuje już insuliny, ponieważ jest osłabiona przez infekcje wirusowe lub predyspozycje genetyczne. Cukrzyca typu 1 dotyka dzieci i nastolatków, natomiast cukrzyca typu 2, bedzie raczej wynikiem niezdrowej diety i otyłości: W tej chorobie, trzustka wytwarza insulinę, która jednak nie może otworzyć błony komórkowej. Komórki tłuszczowe stoją na drodze insuliny. Dlatego glukoza pozostaje we krwi i cukier we krwi wzrasta [2].

Ryzyko cukrzycy z powodu witaminy D

Warto wiedzieć: Istnieje w Europie podział północ-południe, jeśli chodzi o cukrzycę typu 1. W Skandynawii jest nią dotkniętych znacznie więcej osób, niż w południowej Europie. Naukowcy zakładają, że odpowiedzialne za to są genetyczne przyczyny oraz niedobór witaminy D, który jest mocno rozpowszechniony w Europie północnej. Witamina D, witamina słońca, ma ochraniać trzustkę przed infekcjami, które osłabiają jej funkcjonowanie[3].

Cukrzyca ciążowa

  Cukrzyca ciążowa to względnie częsty obraz kliniczny. W większości przypadków, podniesione poziomy cukru we krwi występują w drugiej połowie ciąży. Następujące czynniki zwiększają ryzyko wykształcenia się cukrzycy typu 2 w czasie ciąży[4]:

  • Kobieta w ciąży cierpi na poważną otyłość.
  • U kobiety wykształciła się już cukrzyca w poprzedniej ciąży.
  • Cukrzyca typu 2 jest powszechna w rodzinie kobiety.

Wówczas, kobieta powinna poddawać się regularnym badaniom. Jeżeli zostanie u Ciebie zdiagnozowana cukrzyca ciążowa, sprawdzaj swoje poziomy cukru we krwi. W najgorszym wypadku, lekko traktowana cukrzyca ciążowa, może prowadzić do poronienia. Po urodzeniu dziecka, ta forma cukrzycy zwykle ustępuje samoistnie [5].

Obecna wiedza - Karmienie piersią chroni przed cukrzycą typu 2

Niemiecki Instytut ds. Żywienia zbadał ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 u matek karmiących piersią. Badanie stwierdzało, że nie karmiące piersią uczestniczki wykazywały silniejszą tendencję[6]. Badacze z Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą podejrzewają, że karmienie piersią chroni kobiety przed cukrzycą typu 2, jeżeli miały cukrzycę ciążową.[7].

Poziom cukru we krwi i HbA1c

Cukier jest jak paliwo dla organizmu. Nasz mózg, mięśnie i organy pracują na najwyższych obrotach, kiedy insulina dostarcza im tego źródła energii. Chleb, ziemniaki, ryż, owoce i słodycze zawierają węglowodany, chemiczne łańcuchy cukrów. Składają się one z glukozy lub fruktozy, która jest przemieniana w glukozę w organizmie. Już w ustach, substancje znajdujące się w ślinie rozkładają długołańcuchowe węglowodany na cząsteczki glukozy. Tylko w tej postaci organizm może wprowadzić węglowodany do krwiobiegu poprzez błonę śluzową jelita cienkiego - poziom cukru wzrasta, a trzustka uwalnia insulinę.

Jakie poziomy cukru we krwi są uznawane za normalne?

Lekarze mierzą zwykle poziom cukru we krwi w międzynarodowych jednostkach milimoli na litr (mmol/L). W Niemczech, używa się często jednostek miligramów na decylitr (mg/dl). To, czy twój poziom cukru we krwi znajduje się w zdrowym przedziale, zależy od tego czy pościłeś czy jadłeś [8, 9].  

Stan zdrowia / docelowe wartości o określonych porach

Po przebudzeniu (post)

Przed jedzeniem

Co najmniej 90 minut po jedzeniu

Zdrowy człowiek

 

72-108 mg/dl

< 140 mg/dl

Cukrzyca typu 2

 

72-126 mg/dl

< 153 mg/dl

Cukrzyca typu 1

90-126 mg/dl

72-126 mg/dl

90-162 mg/dl

Dzieci z cukrzycą

72-126 mg/dl

72-126 mg/dl

90-162 mg/dl

Zmodyfikowane przez: Krajowy Instytut Standardów Klinicznych i Opieki Zdrowotnej

Warto wiedzieć: Aby przeliczyć wartość poziomu cukru we krwi z mg/dl na mmol/L, musisz podzielić wartość przez 18. 72 mg/dl, co daje 4 mmol/L.

Wahania poziomu cukru we krwi i ich konsekwencje

Cukrzykowi trudno jest stale utrzymywać dobry poziom cukru we krwi. Jednak przy odpowiednim leczeniu i stylu życia, możesz dążyć do zdrowych poziomów cukru we krwi, aby uniknąć konsekwencji wahań poziomu cukru we krwi. Zarówno hipoglikemia, jak i hiperglikemia mają negatywny wpływ na organizm.

Jeżeli twój cukier we krwi spadnie do bardzo niskiego poziomu, może to prowadzić do drgawek, w dodatku do typowych objawów. W najgorszym wypadku, poważna hipoglikemia może spowodować utratę przytomności [15].

Hiperglikemia w dłuższym okresie czasu wiąże się z długotrwałymi szkodami. Uszkodzenia komórek nerwowych powodują odrętwienie, zwłaszcza w stopach. Scukrzone cząsteczki odkładają się coraz bardziej w oku, co może prowadzić do uszkodzenia wzroku. Wysokie poziomy cukru we krwi utrudniają także funkcjonowanie nerkom i naczyniom sercowym. Zwiększa się ryzyko wystąpienia problemów z nerkami, a nawet udaru [16].

Obecna wiedza: Wysoki poziom cukru we krwi i HbA1c uszkadza mózg

Zgodnie z ostatnimi badaniami, twój mózg starzeje się szybciej, jeśli cierpisz na cukrzycę ze stałą hiperglikemią. W badaniu, mózg cukrzyka był o 5 lat starszy niż mózg zdrowego ochotnika. Podobnie, cukrzyca może mieć wpływ na początek demencji. Aby zredukować to ryzyko, pacjenci powinni próbować dążyć do stałych, optymalnych wartości HbA1c, dzięki odpowiedniemu leczeniu [19].

Co stanowi o tym, że poziom cukru we krwi jest podniesiony?

Lekarze uważają, że podniesiony poziom cukru we krwi występuje wtedy, kiedy na czczo poziom cukru we krwi wynosi więcej niż 126 miligramów na decylitr. Ponieważ organizm uwalnia znaczne ilości hormonu stresu kortyzolu rano, poziom cukru we krwi na czczo może być wyższy niż 126 mg/dl rano. Kortyzol zwiększa ilość glukozy we krwi[10, 11].

Chłopiec z najwyższym poziomem cukru we krwi na świecie: Amerykanin Michael Buonocore był hospitalizowany w 2008 roku z poziomem cukru we krwi w wysokości 2656 mg/dl. Została u niego zdiagnozowana cukrzyca typu1[12].

Czym jest wartość HbA1c?

Długoterminowy poziom cukru we krwi HbA1c wskazuje twój średni poziom cukru we krwi na przestrzeni trzech miesięcy. Cukier przyłącza się do pigmentu krwi hemoglobiny, sprawiając, że się "scukrza". Nazywamy scukrzony pigment krwi "glikohemoglobiną", "hemoglobiną A1c" lub "HbA1c".

Im wyższa wartość HbA1c, tym więcej scukrzonych cząsteczek hemoglobiny we krwi. Oznacza to, że w tym okresie miałeś zwiększony poziom cukru we krwi. W niemieckojęzycznych krajach, wartość HbA1c jest zwykle wskazywana jako wartość procentowa. Opisuje stosunek HbA1c do całkowitej hemoglobiny. Lekarze mogą używać tej wartości przy diagnozowaniu cukrzycy[13].

Jakie wartości HbA1c są normalne? - Informacje poglądowe

Wartość HbA1c

Wyjaśnienie

< 5,7 procent

Normalny przedział

5,7 procent < 6,5 procent

Szara strefa (stan przedcukrzycowy) - do wyjaśnienia

= 6,5 procent

Zwiększona (możliwa cukrzyca) - musi zostać wyjaśniona

6,5 - 7 procent jako docelowy przedział dla osób chorujących na cukrzycę

Jeżeli twoja wartość HbA1c leży w przedziale tak zwanej szarej strefy, lekarze mówią o stanie przedcukrzycowym. W tym przedziale poziomu cukru we krwi, ryzyko wystąpienia cukrzycy zwiększa się. Zwłaszcza osoby, które mają nadwagę i stosują niezbilansowaną dietę, zaliczają się do tej kategorii. Zdrowa dieta i wystarczająca ilość ćwiczeń mogą zminimalizować to ryzyko. Jeżeli twoja wartość jest większa lub równa 6.5 procent, lekarze będą zakładać, że masz cukrzycę. Wyczerpujące badanie krwi umożliwia lekarzom potwierdzenie tej diagnozy.

W skrócie – Poziom cukru we krwi i HbA1c:
Wartość poziomu cukru we krwi wskazuje na to, jak dużo glukozy znajduje się we krwi. Wartość HbA1c służy jako długoterminowa pamięć naszej zawartości cukru we krwi. Dostarcza informacji o poziomie cukru we krwi przez ostatnie trzy miesiące. Oba parametry są ważne przy diagnozowaniu cukrzycy, i są szczególnie istotne dla osób chorujących na cukrzycę.

Przyczyny hiperglikemii i hipoglikemii

Różne czynniki powodują zwiększanie i obniżanie się poziomu cukru we krwi. Zazwyczaj, hormony przywracają równowagę tym wahaniom. Jednak u osób chorujących na cukrzycę działa to jedynie do pewnego stopnia. W rezultacie, ich równowaga poziomu cukru we krwi bardziej się waha, powodując, że częściej cierpią z powodu hipoglikemii i hiperglikemii.

Co powoduje hipoglikemię?

Jeżeli ilość insuliny jest za wysoka, poziom cukru we krwi spada gwałtownie. Za dużo cukru przedostaje się do komórek. Następujące okoliczności znacząco redukują poziom cukru we krwi[14]:

  • Używanie większej ilości insuliny i leków niż to konieczne
  • Wyczerpująca aktywność fizyczna
  • Duże obarczenie stresem
  • Spożycie alkoholu w dużych ilościach
  • Poszczenie i omijanie posiłków (zwłaszcza w przypadku cukrzycy typu 1)

Nie powinno się lekceważyć hipoglikemii - obniżającemu się poziomowi cukru we krwi trzeba przeciwdziałać. Zawsze noś przy sobie glukometr i dekstrozę, aby uniknąć niebezpiecznych konsekwencji hipoglikemii.

Warto wiedzieć: W rzadkich przypadkach, łagodne guzy również mogą prowadzić do hipoglikemii. Tak zwane guzy insulinowe produkują nadwyżkę insuliny, która sprawia, że poziom cukru we krwi spada. W Niemczech, co 200-tna osoba posiada ryzyko wykształcenia guza insulinowego. Dotyczy to zwłaszcza osób po 50 roku życia [15].

 

Co zwiększa poziom cukru we krwi?

Hiperglikemia dotyka głównie osób chorujących na cukrzycę. Glukoza pozostaje we krwi z powodu braku insuliny. Poziom cukru we krwi może także wzrosnąć z powodu[16]:

  • dużego obarczenia stresem
  • używaniu preparatów z kortyzonem
  • infekcji
  • braku ćwiczeń

Objawy hipoglikemii i hiperglikemii

Wahania poziomu cukru we krwi nie przechodzą niezauważone. Twoje serce bardzo szybko bije, pojawia się dezorientacja, a twój stan emocjonalny waha się od niepokoju po złość. Hipoglikemia i hiperglikemia mogą być niebezpieczne, jeżeli nie zadziałasz od razu. Problem z brakiem równowagi poziomu cukru we krwi: im częściej doświadczasz tych wahań, tym gorzej będziesz się przez nie czuł z biegiem czasu. Osoby z częstą hipoglikemią zauważają, że ich poziom cukru we krwi jest niski albo za późno, albo w ogóle, co może mieć zagrażające życiu konsekwencje[17, 18].

Jak mogę stwierdzić, czy mój poziom cukru we krwi jest niski czy zbyt wysoki?

Hipoglikemia[15]

Hiperglikemia[16]

Serce szybko bije

zwiększone oddawanie moczu

Wilczy apetyt

zwiększone pragnienie

kłopoty z koncentracją, zmęczenie, dezorientacja, napady niepokoju, wybuchy emocjonalne

Zmęczenie

zwiększona potliwość, dreszcze, miękkie kolana

Ból głowy

Leczenie - Optymalizowanie poziomu cukru we krwi i HbA1c

6 rad na poprawienie długoterminowych wartości poziomu cukru we krwi

Regularne badania u lekarzy rodzinnych i diabetologów są ważne dla odpowiednio dostosowanej wartości HbA1c. Duża część odpowiedzialności leży jednak również po stronie tych, których to dotyczy. Odpowiednia terapia insuliną i lekami, może być z powodzeniem stosowana przy regulowaniu poziomu cukru we krwi. Jednak w przypadku wahań poziomu cukru we krwi, pacjenci muszą postępować prawidłowo, aby przeciwdziałać problemom zdrowotnym. W idealnej sytuacji nie tylko cukrzyk, ale także członkowie jego rodziny, przyjaciele i partnerzy powinni być doinformowani.

Co robić w przypadku hipoglikemii?

Musisz działać szybko! Hipoglikemię najlepiej potraktować szybko przyswajalnymi cukrami: dekstrozą, słodyczami, Coca Colą i sokami. W zależności od wartości, zaleca się stosowanie następujących środków. Po 15 minutach powinieneś sprawdzić, czy wartość się zwiększyła[20].

Poziom cukru we krwi

Dekstroza

Coca Cola

Zwykły cukier

Sok owocowy

< 80 mg / dl

1 tabletka

50 ml

1 łyżeczka rozpuszczona w wodzie

100 ml

< 70 mg / dl

1. 5 tabletki

75 ml

1.5 łyżeczki rozpuszczonej w wodzie

150 ml

< 60 mg / dl

2 tabletki

100 ml

1 łyżka stołowa rozpuszczona w wodzie

200 ml

< 50 mg / dl

2.5 tabletki

125 ml

1.5 łyżki stołowej rozpuszczonej w wodzie

250 ml

Co zrobić, jeśli poziom mojego cukru we krwi nie wzrasta?

Nie możesz być w takiej sytuacji sam! Trzeba wziąć pod uwagę następujące rzeczy[21]:

  • Wezwij pomoc. Powiedz swojemu partnerowi, sąsiadowi lub osobie w twoim bezpośrednim otoczeniu.
  • W dalszym ciągu spożywaj dobrze przyswajalne węglowodany i sprawdzaj swoje wartości co 15 minut
  • Jeżeli wartość obniży się znacząco, zadzwoń pod 112.
  • Zawsze miej pod ręką strzykawkę z glukagonem. Glukagon jest antagonistą insuliny i zwiększa poziom cukru we krwi.

Jak mogę obniżyć wysoki poziom cukru we krwi?

Możesz przeciwdziałać wysokiemu poziomów cukru we krwi poprzez insulinę. Twój diabetolog ustali z tobą ilość insuliny, która będzie potrzebna w przypadku hiperglikemii u ciebie. Ćwiczenia mogą obniżyć poziom cukru we krwi, ale jeśli wystąpi u ciebie hiperglikemia, twój cukier we krwi wzrośnie znacząco w wyniku ćwiczeń[22].

Jaki jest najlepszy sposób na obniżenie wysokiej wartości HbA1c?

Dzięki odpowiednim lekom i stylowi życia, możesz poprawić swoja wartość HbA1c i utrzymywać ją na optymalnym poziomie. Dotyczy to zwłaszcza osób, które cierpią na cukrzycę. Jako cukrzyk, powinieneś sprawdzać swoją wartość HbA1c co trzy miesiące, a twój poziom cukru we krwi kilka razy dziennie. Nieprzerwanie stosuj zdrową dietę. W wielu przypadkach, osoby z cukrzycą typu 2 są w stanie tak dobrze kontrolować swoją chorobę, zmieniając swoją dietę i tracąc na wadze, że przyjmują niewiele leków, lub nie przyjmują ich wcale[23, 24, 25].

Cukrzyca typu 1

Cukrzyca typu 2

Dostosuj odpowiednio leczenie insuliną

Dostosuj odpowiednio leczenie lekami oraz insuliną

Ćwicz regularnie

Ćwicz regularnie, schudnij

Unikaj pokarmów z wysokim indeksem glikemicznym

Unikaj pokarmów z wysokim indeksem glikemicznym, zdrowo się odżywiaj

Regularnie sprawdzaj poziom cukru we krwi

Przedyskutuj stałe monitorowanie poziomu cukru we krwi ze swoim lekarzem

Regularnie sprawdzaj poziom cukru we krwi

Sprawdzaj wartość HbA1c co trzy miesiące

Sprawdzaj wartość HbA1c co trzy miesiące

Magnez - Pomoc w przypadku cukrzycy typu 2?

Suplementy diety z magnezem mogą pomagać cukrzykom typu 2 w utrzymaniu kontroli nad poziomem cukru we krwi. Minerał ten wspomaga skuteczność insuliny. Pozwala to organizmowi na przetransportowanie większej ilości cukru do komórek [26].

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny wskazuje, jak szybko i intensywnie poziom cukru we krwi podnosi się, kiedy spożywasz określony pokarm. Im wyżej i szybciej podnosi się poziom cukru we krwi, tym więcej insuliny potrzebuje twój organizm. Przykładowo, produkty z białej mąki, biały ryż, dynia i słodycze to pokarmy z wysokim indeksem glikemicznym. Produkty pełnoziarniste i większość owoców nie powoduje drastycznego wzrostu poziomu cukru we krwi[27].

Obecna wiedza: Okresowy post w przypadku cukrzycy typu 2

Okresowy post staje się coraz istotniejszy. W ciągu dnia powinieneś mieć czas postu wynoszący 16 godzin, podczas którego możesz jedynie pić wodę i herbatę. Możesz jeść jedynie przez pozostałych 8 godzin. Najpopularniejszą metodą jest jedzenie dwóch posiłków pomiędzy 12:00 i 20:00, i poszczenie potem. Według badania zamieszczonego w World Journal of Diabetes okresowy post może pomóc cukrzykom typu 2 w poprawieniu poziomu cukru we krwi i w utracie masy ciała. Długie okresy nie jedzenia zmobilizują twój poziom cukru we krwi, i twój metabolizm zwróci się ku twoim rezerwom tłuszczu. Pamiętaj o jednym: Jak tylko twoja trzustka uwolni insulinę, twój metabolizm tłuszczów zostanie zatrzymany [28, 29].

Co powinien rozważyć cukrzyk przed rozpoczęciem ćwiczenia??

Jeżeli masz zamiar ćwiczyć, powinieneś sprawdzić swój poziom cukru we krwi na godzinę przed. Jeśli wartość wynosi mniej niż 100 miligramów na decylitr, powinieneś spożyć dwie tabletki dekstrozy lub zjeść banana. Jeżeli wartość jest powyżej 200 miligramów na decylitr lub poniżej 80 miligramów na decylitr, będziesz musiał poczekać aż wartość się znormalizuje. Najlepiej też sprawdzić swój poziom cukru we krwi po ćwiczeniach, jako że zazwyczaj nie zauważasz hipoglikemii w czasie ćwiczenia[22].

Ważne: Powinieneś sprawdzać swój poziom cukru we krwi nie tylko przed ćwiczeniami, ale również przed prowadzeniem pojazdu!

Test HbA1c

Wartość HbA1c jest najważniejszym parametrem, do sprawdzania aktualnej kontroli nad poziomem cukru we krwi u cukrzyka. Poza cukrzykami, osoby z ryzykiem wystąpienia cukrzycy powinny sprawdzać swój poziom cukru we krwi. Jeżeli masz nadwagę, a w twojej rodzinie jest historia cukrzycy, również warto go monitorować.

Test HbA1c jest korzystny z następujących powodów[30]:

  • Nie musisz wykonywać go na pusty żołądek.
  • Może być wykonany w każdej chwili.
  • Dostarcza informacji o twoim poziomie cukru we krwi na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy.
  • Wymaga jedynie niewielkiej ilości krwi.

Kto sprawdza twoją wartość HbA1c?

test długoterminowego poziomu cukru we krwi Lekarze rodzinni, diabetolodzy i niektórzy farmaceuci są w stanie sprawdzić twój długotrwały poziom cukru we krwi - ale możesz również wykonać samodzielny test w domu. Na potrzeby testu HbA1c cerascreen®, pobierz niewielką ilość krwi z opuszka swojego palca. Specjalistyczne laboratorium przeanalizuje próbkę krwi, aby ustalić twój długoterminowy poziom cukru we krwi, który wykorzystuje do ustalenia twojego średniego poziomu cukru we krwi w ciągu ostatnich trzech miesięcy.

 

 

 

Wartość poziomu cukru we krwi HbA1c - W pigułce

Czym jest wartość HbA1c?

Wartość HbA1c nazywana jest także długoterminowym poziomem cukru we krwi. Dostarcza informacji o średnim poziomie cukru we krwi na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy. W krajach niemieckojęzycznych, wartość HbA1c jest zazwyczaj podawana jako wartość procentowa, a międzynarodowo także w milimolach na mol (mmol/mol).

Na co wskazuje wartość HbA1c?

Jeżeli wartość HbA1c jest powyżej 6.5 procent, twój poziom cukru we krwi jest za wysoki. Możesz cierpieć na cukrzycę. Z wartością pomiędzy 5.7 a 6.5 procent, twoje ryzyko cukrzycy jest zwiększone. Cukrzyca jest przypadłością powiązaną z wahaniami poziomu cukru we krwi. Powodowane jest to brakiem insuliny.

Jak mogę obniżyć moją wartość HbA1c?

Aby zoptymalizować swoją wartość HbA1c, zalecamy: regularną aktywność fizyczną, zbilansowaną dietę, dobrze dopasowaną terapię lekami oraz regularne monitorowanie poziomu cukru we krwi i HbA1c. Okresowy post ma ponoć pomagać cukrzykom typu 2 w optymalizacji, zgodnie z najnowszymi badaniami.

Co dzieje się w przypadku hipoglikemii i hiperglikemii?

Hipoglikemia występuje, kiedy nadmiar insuliny powoduje, że spada poziom glukozy. Ekstremalny wysiłek fizyczny również może obniżyć poziom cukru we krwi. Hiperglikemia występuje, kiedy nie ma wystarczająco dużo insuliny w organizmie, lub kiedy jesteś znajdujesz się w stresie. Jeżeli masz hipoglikemię, będziesz miał większe trudności z koncentracją, twoje kolana staną się miękkie i zauważysz u siebie zwiększoną potliwość. Hiperglikemia objawia się poprzez wzmożoną potrzebę oddawania moczu i silne uczucie pragnienia.


Źródła

  1. Pschyrembel Online | Insulin, https://www.pschyrembel.de/Insulin/H07H2/doc/
  2. Pschyrembel Online | Diabetes mellitus, https://www.pschyrembel.de/Diabetes%20mellitus/K05U4
  3. Bundeszentrum für Ernährung. Typ-1-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6214.html
  4. Helmholtz Zentrum München. Schwangerschaftsdiabetes tritt bei ca. 4,5 % auf, https://www.diabetesinformationsdienst-muenchen.de/erkrankungsformen/schwangerschaftsdiabetes/verbreitung/index.html
  5. National Health Service. Gestational diabetes, https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
  6. Bundeszentrum für Ernährung. Typ-2-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6994.html
  7. Bundeszentrum für Ernährung. Wie Stillen vor Diabetes schützt: Der Stoffwechsel verändert sich, https://www.bzfe.de/inhalt/wie-stillen-vor-diabetes-schuetzt-27778.html
  8. Bundesärztekammer (BÄK), Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV), Arbeitsgemeinschaft der Wissenschaftlichen Medizinischen Fachgesellschaften (AWMF). Nationale VersorgungsLeitlinie Therapie des Typ-2-Diabetes – Langfassung, 1. Auflage. Version 4. 2013, zuletzt geändert: November 2014. Available from: www.dm-therapie.versorgungsleitlinien.de; [cited: 02.11.2018]; DOI: 10.6101/AZQ/000213
  9. pmhdev: Blood Glucose Monitoring - National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024698/
  10. WHO | Diabetes programme, http://www.who.int/diabetes/en/
  11. Freckmann, G., Hagenlocher, S., Baumstark, A., Jendrike, N., Gillen, R.C., Rössner, K., Haug, C.: Continuous Glucose Profiles in Healthy Subjects under Everyday Life Conditions and after Different Meals. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 1, 695–703 (2007)
  12. Guinness World Records. Highest blood sugar level, http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-blood-sugar-level
  13. Neal, B., Perkovic, V., Mahaffey, K.W., de Zeeuw, D., Fulcher, G., Erondu, N., Shaw, W., Law, G., Desai, M., Matthews, D.R.: Canagliflozin and Cardiovascular and Renal Events in Type 2 Diabetes. N. Engl. J. Med. 377, 644–657 (2017). doi:10.1056/nejmoa1611925
  14. Mayo Clinic. Hypoglycemia - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685
  15. Informationen für Patienten und Fachleute aus erster Hand - Schwerpunkt: Endokrinologie / Diabetologie, http://www.diabetes-deutschland.de/insulinom/
  16. Mayo Clinic. Hyperglycemia in diabetes - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/symptoms-causes/syc-20373631
  17. Spero, D., BSN, RN: Low Blood Sugar Symptoms But Normal Levels, https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/low-blood-sugar-symptoms-but-normal-levels/
  18. American Diabetes Assiciation. Hypoglycemia (Low Blood Glucose), http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html
  19. Blutzucker versus Denkleistung, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7371.html
  20. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney DIseases (NIDDK). Low Blood Glucose (Hypoglycemia), https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/low-blood-glucose-hypoglycemia
  21. Blauw, H., Wendl, I., DeVries, J.H., Heise, T., Jax, T., PCDIAB consortium: Pharmacokinetics and pharmacodynamics of various glucagon dosages at different blood glucose levels. Diabetes Obes. Metab. 18, 34–39 (2016). doi:10.1111/dom.12571
  22. Shugart, C., Jackson, J., Fields, K.B.: Diabetes in Sports. Sports Health. 2, 29–38 (2010). doi:10.1177/1941738109347974
  23. Pettus, J., Stenger, P., Schachner, H.C., Dunne, N., Parkes, J.L., Pardo, S., Edelman, S.V.: Testing versus guessing blood glucose values: impact on self-care behaviors in type 2 diabetes. Curr. Med. Res. Opin. 30, 1795–1802 (2014). doi:10.1185/03007995.2014.929097
  24. Pan, B., Ge, L., Xun, Y.-Q., Chen, Y.-J., Gao, C.-Y., Han, X., Zuo, L.-Q., Shan, H.-Q., Yang, K.-H., Ding, G.-W., Tian, J.-H.: Exercise training modalities in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review and network meta-analysis. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act. 15, 72 (2018). doi:10.1186/s12966-018-0703-3
  25. Hermanns, N., Schumann, B., Kulzer, B., Haak, T.: The impact of continuous glucose monitoring on low interstitial glucose values and low blood glucose values assessed by point-of-care blood glucose meters: results of a crossover trial. J. Diabetes Sci. Technol. 8, 516–522 (2014). doi:10.1177/1932296814524105
  26. Division of Nutritional Epidemiology, National Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. - PubMed - NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17645588
  27. American Diabetes Association. Glycemic Index and Diabetes, http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/glycemic-index-and-diabetes.html
  28. Barnosky, A.R., Hoddy, K.K., Unterman, T.G., Varady, K.A.: Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings. Transl. Res. J. Lab. Clin. Med. 164, 302–311 (2014). doi:10.1016/j.trsl.2014.05.013
  29. Arnason, T.G., Bowen, M.W., Mansell, K.D.: Effects of intermittent fasting on health markers in those with type 2 diabetes: A pilot study. World J. Diabetes. 8, 154–164 (2017). doi:10.4239/wjd.v8.i4.154
  30. Saudek, C.D., Brick, J.C.: The Clinical Use of Hemoglobin A1c. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 3, 629–634 (2009)