Nietolerancja histaminy objawia się w podobny sposób jak alergia. Czynnikami wyzwalającymi są pokarmy bogate w histaminę, takie jak czerwone wino, dojrzały ser, kiełbasa i czekolada.

Nietolerancja Histaminy: Pseudoalergia

Czy szumi ci w głowie i cieknie z nosa po kieliszku wina, kanapce z salami czy kawałku czekolady? Coś, co na początku może wydawać się alergią, może wynikać z nietolerancji histaminy.

Histamina ma złą reputację. Substancja przekaźnikowa jest znana głównie z tego, że powoduje dyskomfort, zwłaszcza w przypadkach alergii. W rzeczywistości, histamina wykonuje ważne czynności w organizmie i jest niezbędna dla systemu immunologicznego. Stany zapalne wywołane przez histaminę pomagają zwalczać patogeny i toksyny, które przenikają do organizmu.

U niektórych osób jednak, organizm nie jest w stanie rozłożyć histaminy odpowiednio szybko. Jeżeli histamina wniknie do systemu z pożywieniem, następuje stan zapalny, prowadzący do bólów głowy, dolegliwości żołądkowo-jelitowych i swędzenia. Nazywa się to nietolerancją histaminy.

Czego możesz oczekiwać od tego artykułu:

Nietolerancja histaminy: W przypadku nietolerancji histaminy zbyt wiele substancji przekaźnikowej histaminy znajduje się w twoim organizmie. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że zbyt mało enzymu oksydazy diaminowej (DAO) znajduje się w jelitach.

Przyczyny: Obecnie, istnieją jedynie teorie dotyczące przyczyn nietolerancji histaminy. Możliwe, że przewlekłe dolegliwości układu pokarmowego, alkohol i niektóre leki, przyczyniają się do tego, że organizm nie produkuje wystarczającej ilości enzymu DAO.

Objawy: Objawy nietolerancji histaminy są podobne do objawów alergii. Swędzenie, przeziębienie, bóle głowy i dolegliwości żołądkowo-jelitowe to niektóre z objawów.

LeczenieNajważniejszy środek zaradczy to unikanie pokarmów z wysoką zawartością histaminy, takich jak czerwone wino, pomidory, peklowane kiełbasy i dojrzałe sery. W krótkim okresie, leki przeciwhistaminowe również mogą złagodzić objawy.

Co to jest histamina?

Histamina jest tak zwaną substancją przekaźnikową, która, między innymi, przekazuje dalej i rozprzestrzenia informacje pomiędzy komórkami, i jest ważna dla systemu immunologicznego. Histamina jest produkowana przez aminokwas, który jest produkowany w organizmie oraz wchłaniany z pożywieniem. Dolegliwości pojawiają się jedynie wtedy, kiedy organizm nie może całkowicie rozłożyć histaminy po jej wykorzystaniu[1].  

Histamina należy do grupy biogennych aminów, które występują w naturze i są często produkowane w trakcie procesów psucia i rozkładu[2].

Jaką funkcję ma histamina w organizmie?

Jako substancja przekaźnikowa, histamina podejmuje się całego zakresu działań: Przewodzi bodźce z jednego nerwu do następnego, rozszerza naczynia krwionośne i zapewnia kurczenie i rozluźnianie się mięśni. Histamina jest też zaangażowana w trawienie tłuszczów, układ immunologiczny, tworzenie się krwi, gojenie się ran oraz regulację cyklu dzień-noc.

Jeżeli w organizmie jest za dużo histaminy, mogą wystąpić problemy właśnie w tych obszarach. Konsekwencje to zaburzenia w rytmie serca, zmienne ciśnienie krwi oraz zaburzenia w ścieżkach neurologicznych[1].

Czym jest nietolerancja histaminy

W przypadku nietolerancji histaminy, znanej także jako niekompatybilność histaminy, zakłócona jest przypuszczalnie interakcja pomiędzy histaminą i dwoma enzymami. Organizm nie jest więc w stanie rozłożyć histaminy wystarczająco efektywnie, nawet histaminy znajdującej się w określonych pokarmach. Jeśli doświadczasz objawów po spożyciu pokarmów z wysoką zawartością histaminy, nazywa się to nietolerancją histaminy[1].

Czy wiesz, że określenie "nietolerancja histaminy" wywodzi się z określenia nietolerancja laktozy? Niedobór enzymów jest także decydujący w przypadku nietolerancji laktozy[3].

4 histamine-rich foods

Jaką rolę odgrywa oksydaza diaminowa?


W odniesieniu do nietolerancji histaminy używa się często pojęcia oksydazy diaminowej, w skrócie DAO. DAO to enzym, który jest głównie odpowiedzialny za rozkład histaminy, którą spożywasz w swojej diecie. Najbardziej powszechna teoria na temat powstawania nietolerancji histaminy bazuje na następującym: Aktywność DAO jest zakłócona, enzym rozkłada histaminę bardzo powoli, a nadmiar histaminy powoduje dyskomfort.

Nietolerancja histaminy a alergie pokarmowe?

Nietolerancja histaminy nie jest alergią. Często jednak trudno jest precyzyjnie rozróżnić te dwie przypadłości, ponieważ w obu przypadkach objawy pojawiają się po spożyciu pokarmów, i są praktycznie identyczne. To dlatego nietolerancja histaminy nawywana jest także pseudoalergią.

Czyni to jasne rozróżnienie nietolerancji od alergii jeszcze ważniejszym[4]. W odpowiedzi na typowe objawy, lekarze zazwyczaj zlecają test na alergie pokarmowe, którego rezultat wykazuje negatywną nietolerancję histaminy. Wówczas ty i twój lekarz lub terapeuta, powinniście zdać sobie sprawę z możliwej nietolerancji histaminy[2].

Oczywiście może być też tak, że cierpisz zarówno na alergię pokarmową, jak i na nietolerancję histaminy - jednak różne pokarmy są tutaj odpowiedzialne za odpowiednie reakcje[5].  

Nietolerancja histaminy - Przyczyny

Na dzień dzisiejszy, z naukowego punktu widzenia, nie ma definitywnego dowodu na to, że przyczynę nietolerancji histaminy można odnieść do problemu z enzymem DAO. Niektórzy krytycy podejrzewają nawet, że obraz kliniczny nietolerancji histaminy nie istnieje i jest psychosomatyczny[6].

Warto wiedzieć: Możemy tolerować jedynie określoną ilość histaminy! U zdrowych ludzi jest to maksymalnie 100 miligramów histaminy dziennie. Tyle może się jej znaleźć, na przykład, w zepsutej rybie. Jeśli przekroczymy ten próg, mówimy już o zatruciu. Jeśli masz nietolerancję histaminy, zareagujesz na znacznie mniejszą dawkę, która może spowodować zatrucie[7, 8]. Jakie są przyczyny nietolerancji histaminy?

Nietolerancja histaminy oznacza, że organizm nie nadąża z rozkładem histaminy. Są na to dwa możliwe wytłumaczenia[9]:

  1. Dotknięte nią osoby mają zbyt dużo histaminy, na przykład z powodu nadprodukcji (ze względu na alergie, bakterie lub krwawienie w układzie pokarmowym) lub wchłaniania histaminy, histidyny lub innych biogennych aminów (w formie pożywienia lub alkoholu)
  2. W organizmie dotkniętej nią osoby znajduje się zbyt mało lub jedynie nieaktywna forma enzymu oksydazy diaminowej (DAO).

Rezultat jest w obu przypadkach taki sam: w organizmie jest za dużo histaminy[2].

Co powoduje niedobór enzymu?

Ale dlaczego niektórym osobom brakuje enzymu DAO? Istnieją różne wyjaśnienia i możliwe tego przyczyny, w szczególności:

  • Przewlekłe przeciążenie jelit
  • Niedobory witamin i cynku
  • Leki i alkohol

Chroniczne przeciążenie jelit 

Przewlekłe choroby układu pokarmowego mogą przypuszczalnie przyczyniać się do rozwoju nietolerancji histaminy. Często dotyczy to osób z zespołem jelita drażliwego, zapaleniem żołądka, chorobą Crohna lub wrzodami w żołądku i jelitach. W tych przypadkach, zmiany w błonie śluzowej jelit mogą prowadzić do tego, że enzym DAO nie jest dłużej produkowany w wystarczających ilościach[10].

Leki i alkohol

Innymi możliwymi przyczynami nabytej nietolerancji histaminy są leki i alkoholJedno i drugie może ograniczyć aktywność enzymu DAO. Przykładowo, następujące substancje aktywne mogą wpływać na funkcjonowanie DAO, a w konsekwencji, na poziom histaminy[2]:

Składnik aktywny

W czym zawarty?

Acetylocysteina (ACC)

leki przeciwbólowe

Ambroksol

syrop na kaszel

Aminofilina

astma 

Amitryptylina

depresja

Chinina

malaria

Izoniazyd

antibiotyki

Metamizol

kolka

Metoklopramid

mdłości

Propafenon

arytmia serca

Werapamil

choroby wieńcowe

 

Jeżeli regularnie przyjmujesz któryś z tych leków i doświadczasz objawów nietolerancji histaminy, skonsultuj się ze swoim lekarzem. Zmiana leków może wystarczyć, aby złagodzić objawy.

Niedobór witamin i cynku

Dwie witaminy, B6 i C, ściśle współpracują z enzymem DAO przy rozkładzie histaminy w organizmie. Jeżeli występuje niedobór tych witamin, poziom histaminy odpowiednio wzrasta. Niektórzy naukowcy rozważali to jako możliwe wytłumaczenie nietolerancji histaminy u osób, które nie miały obniżonych poziomów DAO. Inni eksperci wątpią jednak czy witaminy B6 i C faktycznie mogą przyczyniać się do nietolerancji[10].

Warto wiedzieć: Okrężną drogą, minerał cynk również potencjalnie może pomóc przy nietolerancji histaminy. Cynk jest potrzebny do aktywacji witaminy B6, która z kolei wspiera enzym DAO w rozkładzie histaminy.

W skrócieOsoby z nietolerancją histaminy mają za dużo substancji przekaźnikowej histaminy w swoim organizmie, zwłaszcza po spożyciu pokarmów bogatych w histaminę. Przyczyną tego może być niedobór enzymu, spowodowany chorobami układu pokarmowego lub lekami.

Nietolerancja histaminy - Objawy

Woman with headache - symptom of histamine intolerance

Jak objawia się nietolerancja histaminy?

Objawy nietolerancji histaminy przypominają na początku reakcję alergiczną. Sprawia to, że często trudno zidentyfikować nietolerancję. Dolegliwości pojawiają się po spożyciu pokarmów z wysoką zawartością histaminy, zazwyczaj bezpośrednio po lub do dwóch godzin później. Objawy mogą otrzymywać się do 12 godzin lub dłużej.

Jako że histamina może przyłączać się do określonych komórek w całym organizmie i wyzwalać reakcje zapalne, nietolerancja histaminy jest często odczuwalna w wielu częściach ciała. Typowe objawy to[1, 2]:

Część organizmu

Objawy

Skóra

Zaczerwienienie, swędzenie, opuchlizna

Układ jelitowy

Skurcze, krwawienie, biegunka

Płuca i układ oddechowy


Kaszel, astma, skurcze, cieknący nos, trudności w przełykaniu

Układ krwionośny

Zmiany ciśnienia krwi, palpitacje, anomalie rytmu serca, utrata przytomności

Układ nerwowy

Ból głowy, migrena, zawroty głowy

 

Objawy nie występują u każdego w taki sam sposób. U niektórych osób mogą pojawić się wcześniej, u innych reakcja jest silniejsza, a u większości występuje tylko część możliwych objawów. Ponadto, każda osoba ma inny, indywidualny poziom tolerancjiOznacza to na przykład, że jedna osoba zareaguje natychmiast po wypiciu łyka wina, podczas gdy druga zauważy coś dopiero po wypiciu całego kieliszka[4].

Histamina i Migreny

Histamina może powodować bóle głowy u osób cierpiących i nie cierpiących na migreny[4]. Nie zostało dotychczas jednoznacznie określone jak dokładnie rozwija się migrena, ale jest ona prawdopodobnie związana z substancjami przekaźnikowymi, które wyzwalają reakcje zapalne. Histamina może też odgrywać rolę przez rozszerzanie naczyń krwionośnych, co z kolei powoduje ból migrenowy[11]. Teoria ta znajduje wsparcie w fakcie, że badania często wykazywały niskie stężenia DAO we krwi osób cierpiących na migreny. Ponadto, wiele osób cierpiących na migreny zaobserwowało związek pomiędzy spożywaniem bogatych w histaminę pokarmów i atakami migreny[12].

Nietolerancja histaminy a żeńskie hormony płciowe

Naukowcy zaobserwowali, że kobiety w ciąży rzadziej cierpią na nietolerancję histaminy. Zwłaszcza migreny i bóle głowy są mniej powszechne, lub nie występują w ogóle w czasie ciąży. Może być to związane z faktem, że wahania hormonalne w czasie ciąży zapewniają, że w organizmie znajduje się znacznie więcej DAO. Jednak po urodzeniu wartości wracają do normy, a nietolerancja histaminy powraca zwykle  z pełną siłą[4].

W czasie menstruacji, objawy nietolerancji histaminy również mogą stać się silniejsze. Z drugiej strony, kobiety z nietolerancją histaminy cierpią zwykle na silniejsze dolegliwości menstruacyjne, zwłaszcza bolesne skurcze w podbrzuszu. Wynika to prawdopodobnie z interakcji pomiędzy histaminą i żeńskimi hormonami płciowymi. Jeśli w organizmie znajduje się dużo histaminy, wspierana jest produkcja estrogenu, a ograniczana produkcja progesteronu. Prowadzi to do zwiększonego uwalniania się przekaźników bólowych, a objawy menstruacji stają się poważniejsze.[13, 15-17].

Histamina a atopowe zapalenie skóry

Nietolerancja histaminy jest uważana za możliwą przyczynę zaognień atopowego zapalenia skóry. Choroba skóry powoduje swędzenie i wysypki z suchą skórą, a substancja przekaźnikowa histamina odgrywa ważną rolę. Badania wykazały, że pacjentom z atopowym zapaleniem skóry często brakuje enzymu DAO, a we krwi mają za dużo histaminy. Dieta uboga w histaminę może przypuszczalnie poprawić wygląd skóry i prowadzić do rzadszych wybuchów choroby. W terapii żywieniowej, często zaleca się zatem osobom z atopowym zapaleniem skóry unikanie pokarmów bogatych w histaminę[17].

Nietolerancja histaminy - Leczenie

Jeżeli cierpisz na nietolerancję histaminy, najskuteczniejszą terapią jest unikanie pokarmów bardzo bogatych w histaminę. Łatwiej jednak powiedzieć, niż wykonać. Histamina jest zawarta w wielu pokarmach, a producenci nie muszą umieszczać informacji o jej obecności na opakowaniu.

Ponadto, całkowite unikanie histaminy jest prawie niemożliwe, ponieważ jest ona obecna niemal wszędzie, przynajmniej w niewielkich ilościach. Ale wielu dotkniętym osobom przynosi ulgę unikanie określonych potraw, które zawierają bardzo dużo histaminy, lub które przyczyniają się do produkcji tej substancji przekaźnikowej.

6 Tips for Histamine Intolerance

Jak leczy się nietolerancję histaminy? 

Masz podstawy do podejrzewania nietolerancji histaminy? Możesz stopniowo zmienić swoją dietę. Odbywa się to w kilku fazach:

Faza 1: Okres oczekiwania

Na początek, usuń pokarmy bogate w histaminę ze swojej diety na 14 dni. Jeżeli zaobserwujesz szybką poprawę, będzie to jasnym wskazaniem na nietolerancję histaminy.

Faza 2: Faza testowa

Po 14-dniowym ścisłym okresie oczekiwania, możesz stopniowo wprowadzać niewielkie ilości histaminy do swojej diety. Najlepiej sprawdzać jeden pokarm na dzień. Celem jest sprawdzenie twojej tolerancji, tak zwanego progu tolerancji. Najlepiej prowadzić dziennik objawów, w którym zapisujesz co jadłeś i jakie objawy wystąpiły o jakich porach. W ten sposób dowiesz się jakie pokarmy tolerujesz i w jakich ilościach.

Ta faza testowa powinna trwać od sześciu do ośmiu tygodni. W tym czasie, będziesz też w stanie zaobserwować jakie inne czynniki wpływają na twoje objawy. Mogą to być stres, leki lub menstruacja.

Faza 3: Długofalowe odżywianie


Dochodzisz do trzeciej fazy, kiedy zdobędziesz ogólny pogląd na to jakie pokarmy tolerujesz i w jakich ilościach. Co do zasady, ustalisz do tego momentu zbilansowaną i smaczną dietę. Jako że w niektórych przypadkach może być stosowne trzymanie się tej diety przez nieokreślony okres czasu, lekarze i terapeuci mówią tu o fazie stałego odżywiania[18].

Jakich pokarmów należy unikać w przypadku nietolerancji histaminy?

Sausage, cheese, red wine contain a lot of histamine

Histamina znajduje się głównie w produktach fermentowanych lub takich, gdzie proces fermentacji odgrywa rolę, na przykład w produktach, które długo dojrzewały. Przykładowo, świeżo złowione ryby zawierają mało histaminy, podczas gdy silnie przetworzone i konserwowane ryby zawierają bardzo dużo histaminy. Generalnie, lista pokarmów zawierających histaminę jest długa[18]:

Grupa pokarmów

Zawierają histaminę

Odpowiednie alternatywy

Ryby

Ryby w puszcze (tuńczyk, sardele, makrela), marynowane i wędzone ryby

Świeżo złapane (!) lokalne ryby i mrożone ryby

Sery

Dojrzałe odmiany, takie jak parmezan, ser szwajcarski, ser górski, ser pleśniowy, dojrzały camembert, ser z surowego mleka

Gervais, serek wiejski, biały twaróg, mozzarella, ser maślany, młoda gouda

Mięsa/Kiełbasy

Peklowane, wędzone i suszone kiełbasy oraz produkty mięsne, takie jak salami, surowa szynka i bekon

Kielbasy do gotowania takie jak kiełbasa cielęca, kiełbasa z szynki, gotowana szynka

Warzywa

Kapusta kiszona, szpinak, pomidory, produkty z pomidorów takie jak ketchup, pasta pomidorowa, sos pomidorowy; awokado, bakłażan, kiszone warzywa

Wszystkie inne rodzaje surowych lub gotowanych na parze produktów

Owoce

Dojrzałe banany, kiwi, truskawki, ananas, cytrusy

Wszystkie pozostałe, łącznie z sokami

Słodycze

Czekolada, kakao

Ciasta i ciasteczka bez czekolady/orzechów

Przekąski/Inne

Orzeszki ziemne, orzechy laskowe, orzechy włoskie; przekąski zawierające glutaminian, ocet balsamiczny

Popcorn, kulki z prosa, słone wypieki, grissini, krakersy, pozostałe rodzaje octu

Alkohol

Czerwone wina, wina deserowe, francuski szampan, prosecco, piwa z górnej fermentacji (piwo pszeniczne), alkohole dojrzewające w beczkach (whisky, cognac), likiery

Białe wina, czerwone wina z niską zawartością histaminy, wina musujące lub szampan z niska zawartością histaminy, piwo bezalkoholowe (w większości), Pilsner, przejrzyste nalewki, wódka, gin

 

Napoje alkoholowe mają tendencję do przyczyniania się do uwalniania histaminy. Warto zatem unikać alkoholu, zwłaszcza w fazie oczekiwania.

Warto wiedzieć: Niestety, nie da się usunąć histaminy z pożywienia w czasie gotowania, nieważne czy je mrozisz, pieczesz, smażysz czy wkładasz do mikrofalówki. Ciepło i zimno nie niszczą histaminy[2].

Dodatkowe wskazówki żywieniowe

Istnieją nie tylko takie pokarmy, które same zawierają dużo histaminy - ale również takie, które sprawiają, że organizm uwalnia więcej histaminy. Obejmują one[19]:

  • Truskawki, cytrusy, ananas, kiwi 
  • Owoce morza
  • Mleko

Jeszcze inne pokarmy mogą kłócić się z rozkładającym histaminę enzymem DAO[19]:

  • Czekolada
  • Owoce: cytrusy, ananas, papaja, maliny, gruszki, banany
  • Pomidory i warzywa
  • Kiełki pszenicy
  • Orzechy nerkowca, orzechy włoskie

Warto wiedzieć: Zawartość histaminy w pokarmie może znacznie się różnić, w zależności od tego, jak świeży i dojrzały jest produkt i jakiego jest rodzaju[20].

Leczenie okrężnicy a nietolerancja histaminy

Zdrowa okrężnica może przyczynić się do lepszej produkcji rozkładającego histaminę enzymu DAO. Jeśli twoja błona śluzowa jelit ma stan zapalny lub ma miejsce uszkodzenie komórek w jelitowym nabłonku, enzym nie może być dłużej skutecznie produkowany. Zła kolonizacja bakterii w jelicie może stanowić inny problem. Leczenie okrężnicy może naprawić tę sytuację i przyczynić się do ponownego rozwoju enzymów DAO. Rekonstrukcja naturalnej kolonizacji za pomocą mikroorganizmów przynajmniej raz do roku jest do tego podstawą. Warto to zrobić, ponieważ nabyta nietolerancja histaminy może zostać złagodzona, a nawet wyleczona.

Czy leki pomagają na nietolerancję histaminy?

Nietolerancja histaminy nie może zostać wyleczona za pomocą leków. Leki mogą jednak pomagać w łagodzeniu objawów w krótkim okresie. A nawet przyjmując leki powinno się w dalszym ciągu unikać czerwonego wina, dojrzałych serów i tym podobnych. Najbardziej powszechne leki to leki przeciwhistaminowe i produkt o nazwie DAOsin.

Kiedy zaleca się używanie leków przeciwhistaminowych?

Leki przeciwhistaminowe nie pozwalają komórkom układu immunologicznego na uwalnianie histaminy. Są też składnikiem aktywnym leków antyalergicznych. To, czy złagodzą one nietolerancję histaminy, zależy od objawów, które ci dokuczają. Jeśli nietolerancja powoduje biegunkę, leki przeciwhistaminowe często mogą pomóc. Są mniej skuteczne w przypadku bólów głowy. Co do zasady, lekarze przepisują leki przeciwhistaminowe każdorazowo, aby leczyć określone objawy. Nie powinno się ich zażywać  nieprzerwanie[19].

Leki i jedzenie poza domem:

Zwłaszcza w trakcie przyjęć lub wizyt w restauracji, trudno jest w pełni unikać pokarmów zawierających histaminę. Wiele dotkniętych nietolerancją osób polega w takich sytuacjach na produkcie o nazwie DAOsin od producenta farmaceutyków STADA. Ten suplement diety zawiera DAO pozyskany od zwierząt. Ma za zadanie wspierać twoje jelita w rozkładzie histaminy. Badania nie potwierdziły jeszcze skuteczności produktu - niektórzy eksperci są zdania, że nie ma obecnie leku, który mógłby zwiększyć aktywność enzymu DAO[18].

W skrócieJeśli podejrzewa się nietolerancję histaminy, powinno się unikać alkoholu, pokarmów bogatych w histaminę oraz pokarmów, które powodują uwalnianie histaminy. Możesz przyjmować leki przeciwhistaminowe, aby zwalczać objawy w krótkim okresie czasu.

Test na nietolerancję histaminy

Ponieważ nie wiadomo jeszcze dokładnie co dzieje się w organizmie w przypadku nietolerancji histaminy, nie istnieje standardowa metoda mierzenia nietolerancji. Pierwszym krokiem jest zazwyczaj stwierdzenie objawów i celowe unikanie pokarmów, aby zaobserwować możliwe zmiany.

Jaki test powie mi czy cierpię na nietolerancję histaminy?

Są dwa sposoby na potwierdzenie twojego wstępnego podejrzenia:

1. Test prowokacyjny: lekarz poda ci określoną ilość histaminy, zazwyczaj w postaci tabletki. Innego dnia otrzymasz tabletkę bez histaminy. Lekarz zaobserwuje jak twój organizm zareaguje w obu przypadkach[3].

2. Diagnoza laboratoryjna: W praktyce i w badaniach naukowych wykorzystywane jest coraz częściej mierzenie enzymu DAO. Badania wykazały, że osoby, które zaobserwowały u siebie nietolerancję histaminy miały znacznie niższe stężenie tego enzymu we krwi niż zdrowa grupa kontrolna.[3, 14, 15].

Mierzenie metylohistaminy w moczu, jest z kolei mocno krytykowane. Według niektórych ekspertów, jej wartość jest bardzo niedokładna i może być zwiększona z uwagi na dietę bogatą w białko.

Na jakie inne choroby powinienem się zbadać?

Objawy wskazujące na nietolerancję histaminy mogą być także związane z innymi problemami zdrowotnymi. Zwłaszcza wtedy, kiedy regularnie odczuwasz dyskomfort żołądkowo-jelitowy, powinieneś skonsultować się z lekarzem w kwestii możliwej choroby zapalnej jelit, takiej jak zapalenie żołądka lub choroba Crohna. Mogą też istnieć inne nietolerancje, takie jak nietolerancja laktozy, fruktozy i sorbitolu[2].

Gdzie mogę przeprowadzić test na nietolerancję histaminy?

Test nietolerancji histaminy

Jeśli chcesz przeprowadzić test na nietolerancję histaminy, możesz zrobić to u lekarza - lekarze rodzinni, przykładowo, oferują testy DAO. Lekarze zapytają cię zazwyczaj o twoje objawy i mogą zalecić prowadzenie dziennika objawów.




Alternatywą jest autotest w domu. Z naszym Testem na Nietolerancję Histaminy cerascreen®, na przykład, możesz sprawdzić jak wysokie są poziomy DAO w twojej krwi - i zdobyć pojęcie o możliwej nietolerancji. Aby wykonać test, pobierz małą ilość krwi z opuszka palca i wyślij próbkę do specjalistycznego laboratorium. Otrzymasz obszerny raport wyników z twoim poziomem DAO oraz cennymi wskazówkami zdrowotnymi.


Nietolerancja histaminy: W pigułce

Co to jest histamina?

Histamina jest substancją przekaźnikową spełniającą ważne funkcje w układzie immunologicznym. Jest też odpowiedzialna za objawy alergii.

Czym jest nietolerancja histaminy?

Osoby z nietolerancją histaminy cierpią na nietolerancję względem bogatych w histaminę pokarmów. Możesz mieć za mało enzymu DAO, który rozkłada histaminę w twoim organizmie.

Jakie są objawy nietolerancji histaminy?

Typowe objawy to bóle głowy, cieknący nos, anomalie w rytmie serca i wysypki skórne. Nietolerancja histaminy może też wzmagać dolegliwości związane ze skurczami menstruacyjnymi, migrenami i atopowym zapaleniem skóry.

Jakie są przyczyny nietolerancji histaminy? 

Badacze jeszcze nie do końca odkryli przyczynę nietolerancji histaminy. Niektórzy uważają, że przewlekłe choroby układu pokarmowego, leki oraz alkohol mogą przeszkadzać enzymowi DAO w prawidłowym wykonywaniu swojego zadania.

Jak walczyć z nietolerancją histaminy?

Nie istnieją leki, które leczą z nietolerancji. Możesz jedynie sprawdzić czy leki przeciwhistaminowe łagodzą objawy w krótkim okresie. Jedyną skuteczną terapią jest unikanie pokarmów bogatych w histaminę na tyle, na ile to możliwe, Najlepiej w ramach trój-fazowej zmiany diety.

Jakie pokarmy zawierają dużo histaminy?

Histamina znajduje się głównie w sfermentowanych i długo dojrzewających pokarmach - na przykład w rybach w puszce, czerwonym winie, dojrzałych serach i peklowanych kiełbasach.


Źródła

  1. Kovacova-Hanuskova, E., Buday, T., Gavliakova, S., Plevkova, J.: Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia et Immunopathologia. 43, 498–506 (2015). doi:10.1016/j.aller.2015.05.001
  2. Histaminintoleranz – aktueller Stand der Technik von Diagnose und Therapie, https://pdfs.semanticscholar.org/935a/64284447ce9428c46e6da6981ec8c04ca74f.pdf
  3. REESE, I., BALLMER-WEBER, B., BEYER, K., ERDMANN, S., FUCHS, T., KLEINE-, J.: Vorgehen bei Verdacht auf Unverträglichkeit gegenüber oral aufgenommenem Histamin. Allergo J. 7
  4. Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
  5. Histamin-Unverträglichkeit (4), http://www.aerztezeitung.at/archiv/oeaez-2005/oeaez-11-10062005/histamin-unvertraeglichkeit-4.html
  6. Sattler, J., Häfner, D., Klotter, H.J., Lorenz, W., Wagner, P.K.: Food-induced histaminosis as an epidemiological problem: plasma histamine elevation and haemodynamic alterations after oral histamine administration and blockade of diamine oxidase (DAO). Agents Actions. 23, 361–365 (1988)
  7. Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf, https://ainotes.wikispaces.com/file/view/Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf
  8. Kanny, G., Gerbaux, V., Olszewski, A., Frémont, S., Empereur, F., Nabet, F., Cabanis, J.C., Moneret-Vautrin, D.A.: No correlation between wine intolerance and histamine content of wine. J. Allergy Clin. Immunol. 107, 375–378 (2001). doi:10.1067/mai.2001.112122
  9. Manzotti, G., Breda, D., Di Gioacchino, M., Burastero, S.: Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance. Int J Immunopathol Pharmacol. 29, 105–111 (2016). doi:10.1177/0394632015617170
  10. Maintz, L., Novak, N.: Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr. 85, 1185–1196 (2007). doi:10.1093/ajcn/85.5.1185
  11. Berlit, P.: Basiswissen Neurologie. Springer Berlin Heidelberg, Berlin, Heidelberg (2014)
  12. Alstadhaug, K.B.: Histamine in Migraine and Brain. Headache: The Journal of Head and Face Pain. 54, 246–259 (2014). doi:10.1111/head.12293
  13. Ärzteblatt, D.Ä.G., Redaktion Deutsches: Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
  14. Bódis, J., Tinneberg, H.R., Schwarz, H., Papenfuss, F., Török, A., Hanf, V.: The effect of histamine on progesterone and estradiol secretion of human granulosa cells in serum-free culture. Gynecol. Endocrinol. 7, 235–239 (1993)
  15. Rubio, E., Estañ, L.A., Morales-Olivas, F.J., Martinez-Mir, I.: Influence of hormonal treatment on the response of the rat isolated uterus to histamine and histamine receptor agonists. European Journal of Pharmacology. 212, 31–36 (1992). doi:10.1016/0014-2999(92)90068-F
  16. Hamada, Y., Shinohara, Y., Yano, M., Yamamoto, M., Yoshio, M., Satake, K., Toda, A., Hirai, M., Usami, M.: Effect of the menstrual cycle on serum diamine oxidase levels in healthy women. Clin. Biochem. 46, 99–102 (2013). doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.10.013
  17. Guida, B., De Martino, C.D., De Martino, S.D., Tritto, G., Patella, V., Trio, R., D’Agostino, C., Pecoraro, P., D’Agostino, L.: Histamine plasma levels and elimination diet in chronic idiopathic urticaria. Eur J Clin Nutr. 54, 155–158 (2000)
  18. Bericht & Report: Histaminunverträglichkeit. 5
  19. Histaminintoleranz, http://www.akadmed.com/files_dow/elearn/Lehrbuch/NMU_Histaminintoleranz_Jarisch_2010-01-01.pdf
  20. Histaminintoleranz: Fakt oder Fiktion?, https://www.rosenfluh.ch/rosenfluh/stories/publikationen/tmj/2009-02/10_Histaminintoleranz_2.09.pdf
  21. Mušič, E., Korošec, P., Šilar, M., Adamič, K., Košnik, M., Rijavec, M.: Serum diamine oxidase activity as a diagnostic test for histamine intolerance. Wien. Klin. Wochenschr. 125, 239–243 (2013). doi:10.1007/s00508-013-0354-y
  22. Maintz, L., Benfadal, S., Allam, J.-P., Hagemann, T., Fimmers, R., Novak, N.: Evidence for a reduced histamine degradation capacity in a subgroup of patients with atopic eczema. J. Allergy Clin. Immunol. 117, 1106–1112 (2006). doi:10.1016/j.jaci.2005.11.041